Tuesday, 5 February 2013

Bersabarlah duhai hati....

hatchummmmm...gile berabuk lame x bukak blog...x de entry baru....dulu semangat azam baru nak update entry hari2...rupenye kelaut..hehehhe...sebelum ape2..mintak sape2 yg belum claim hadiah pertandingan haritu harap dpt bg alamat....insyaallah lepas raye cine...sape yg dh bg tu harap bersabar eh...sory lambat..i is bz sikit lately....jgn marah2 eh,,,mesti dlm ati dh maki hamun ape la lembab si kikin ni nak pos adiah...nak bg ke tak?hehehhe... anak mak munah naik lori...im soriiii...heheheheh

lately ni siyes boring....hari2 pon mcm biase je...ntah..kalo rajin ade je bende nak updet..tp mcm biase malas tahap master punye..so biar la yg berlalu terus berlalu...heheh...

skrg ni tgh dlm dilema...nak benti keje u olls...gile dh boring nak tuka angin pulak...lately asik berangin je ngan bos..hahahha....lame dh fikir,,,,ikutkan tahun petame keje kat sini dulu dh start nak benti...tp saye mmg x gemar tukar2 keje..sbb kalo tuka keje tempat baru pon 2x5 je baik x yah...ni after 3 years kat sini...rasenye mcm ..mcm dh tepu dh otak ni..sumenye same x de perubahan mcm tu jugak...time ni la emosi teringat zaman kegemilangan keje kat kl dulu..dulu kalo emosi kat tempat kerje..boleh pakat2 benti same2 cari keje lain tanpa masalah.....ye la dulu x kawen x de anak..mane nak ade masalah......lgpon mase dulu kurus..nak interview pon yakin.cewah kurus ke???.ini dh mcm double cheese burger...interview 10 tempat pon belum tentu dpt..hehehhehe...x sangke..emosi2 keje sini pon tau2 dh 3 tahun betahan...eh silap..3 tahun sebulan dan 5 hari..ok kire lame ....tapi tu la..selame ni buat x tau je la politik2 yg melande. kat opis ni.......tensen2 balik keje tgk budak ni....pastu lupe dh yg tensen2 tu.....esok pegi keje balik....pastu emosi...pastu balik keje..lupe balik begitu la seterusnye....
mase ni berdua dengan budak kecik ni mkn pop corn sorok2 dlm bilik ,,takut org lain mintak x cukup....hehe

Entahla..ikutkan keje pon sbb budak ni..kalo ikut perasaan dh lame benti keje...eh lupe la...aritu duduk2 dirumah..ade sedare dtg...tetibe budak kecik ni cangkung depan sumeorg yg tengah bekumpul sambil begosip smbil muke die bekerut2.....pastu mak cik sedare tnye la..."Teha iyak ke?" .. pastu budak kecik ni jwb...." x la...entut ye..." pastu bangun dn terus berlari2....dh satu rumah gelak...budak kecik ni yg org panggil teha (bagi family belah en Kuntum) atau Amina (bg family belas saya) mmg suke menjawab...tp die jwb slalunye betul...kalo berak...die akan ckp die berak....kalo x mmg tak punye...jgn la die tak berak kite asyik ckp berak kot bau ni...mmg kene la dgn die...

Eh ape da tuka topik pulak....kalo cite pasal budak ni mmg tak habis....sambung pasal emosi td....dah la emosi kat tempat kerja...emosi yg lain2 lg..rase stress gile..tu la..bile fikir2 rase nak bersare pon ade...benti keje jual kuih talam kat kantin skolah ke...amik upah jahit manik ke..ewah...cakap mcm pandai je buat sume tu...buat kuih cekodok pon menggigil...jahit baju koyak pon tekial.....tp tu la...tp tu la...kang kalo benti keje boring pulak...kalo keje sakit hati...mcm2 dugaan la...tgk org lain tu mcm senang2 je kehidupan diorg..x de masalah....

Buat mase ni bertahan dan cari kerja lah...biar masa yang menentukan....



 - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -------------------------------------------------------------------------
Segala masalah ada penyelesaiiannya....cume kita pandai atau x memilih dan menangani masalah tu... yang terbaik datangnya dari ALLAH....yang buruk dari kita sendiri......


Surah Al Baqarah ayat 286
لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْراً كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".





With L.O.V.E
Cik Puan Kikin

3 comments:

Acik Riotaro said...

sabar yea cik puan kikin..

nea lopah said...

salam kenal & folow sini jugak.. comel nye anak dara tu. montel sangat!

ANIM said...

kikin, buat solat istikharah utk dapat bantuan Allah..
kalau dah diberi petunjuk, tenanglah hati..

p/s geramnya tengok si pipi dia...




 

Copyright 2012 © Design and Edited By KawaiiDyshaStudio