Monday, 13 August 2012

8 PANTUN

Orang dulu2 kalau bercakap mmg berlapis. Nak mintak sesuatu, nak komen, nak marah sume ade budi bahase. Kebanyakkannye menggunakan pantun, dengan pantunla sesuatu mesej dapat disampaikan tanpa menyinggung perasaan. Memandangkan hari raya pond ah dekat, aku ade senaraikan 8 pantun versi raya untuk korang gunakan di pagi raya nnti… check it out!
Carik buluh lemang redah bukit bukau,
Manenye duit raye dai  dari kau?

Mentibang laut juadah berbuka, berbuke?
Jauh kami datang hiding hidang kuih je ke?

Main meriam depan rumah Cik Ta,
Ni kuih raye ke batu bata?

Malam raya kene keje,
Rumah besar duit raye singgit je?

Pak Ali jual apam balik,
Dah makan dah bagi duit tak reti2 nak balik?

Berbalas juadah di pagi raya,
Pinggan tahun lepas tak pulang lagi ya?

Cantik bergaya berbaju kebaya,
Duit upah baju bile ko nak baya?

Bermaafanlah sesame kita,
Hutang-piutang jgn buat2 lupa….

Heh…..

5 comments:

sangkenggeru said...

raya2 nk kuih baulu, sebelum post cekla spelling dulu!

Kotak Mancis said...

salam ramadan...

malam2 mimpi hantu raya,
mai sini nak ucap selamat hari raya...

done folomolo u

aNiss :):) said...

gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut suka hati :DD

kikin said...

hehehe...bnyk spelling error...

Berikan Aku Pelangi said...

Bulan puasa takleh makan
Pantun ke lapan tu dr aku untuk kau kan?




 

Copyright 2012 © Design and Edited By KawaiiDyshaStudio