Thursday, 13 September 2012

BANGKOK 4

Last day... lupe lak...hari ketiga tu mlmnye ade pegi spa....ber spa2 bagai tp badan x sihat so spa pon x berape nak spa....pastu kemas2 beg patu tido....niat dihati nak membeli belah malam tu...tp x larat....pegi spa pon sebab dh booking....ade jugak yg malam tu sambung soping...yg jalan2 naik tut tut gi pat pong...aku lepas spa je dh membuta....nasib x beli barang sgt,,so x de ape nak dikemaskan....

hari ke-4, mase breakfast nmpak mcm ade satu group tu pakai jersi bola malaysia...tp perempuan....bile tnye kat diorg, uncle2 ni ckp tu geng harimau betina ada game ngan trainning kat sini...siap dengan coach2 skali....oh...pastu check out...itinerary harini kite ke Chao Phraya River Cruise & Wat Arun. Wat Arun ni kire landmark Bangkok. best sbb naik boat panjang lg...tp kali ni boat besar boleh muat 50 orang..so satu group dpt naik...tp kali ni bukan sungai dh mcm naik kat laut dah...wah aritu kiri kanan die rumah2..pastu x la lebar mane sungai die..ni mak aih..segale kapal lalu..kapal korek kapal selam sume ade....tp x de la feel naik roller coster sgt,,,sebab boat besar...

pemandangan nak tunggu boat ,,,,

Boleh pulak diorg posing2 kat ikan jos ni....dengan itu naluri aku kuat mengatakan dlm sungai ni ade ikan ni...

Aktiviti sungai...
Wat Arun....on the way nak ke wat arun ni die selow kan boat ni....pastu diorg bg roti suruh campak kat sungai..mak aih....bosa2 lak ikan....nasib baik time tu telupe pasal ikan jos td,..kalo tak mau aku jerit2,,,pastu tour guide tu ckp kalo nampak ikan kale putih..maknenye betuah....disebabkan air tu agak keruh...ikan gemok2 tu betindih antara satu sama lain...aku rase semua ikan tu kale putih..ye aku sgt betuah....roti die bagi roti paun yg panjang tu..x abis2...pastu sigemok dlm sungai ni mcm x penah mkn roti....last2 aku campak je seketul roti yg panjang tu,..malas nak cubit2...ha ko...pandai2 la ko bagi2 ngan geng2 ko dlm sungai tu....pastu ade yg ckp kat tour guide...ikan dlm sungai ni dah kenyang..baik aku je mkn roti ni....serius roti tu masih lembut.....pastu tour guise tu ckp..eh jgn ...roti tu dah expired....pastu semua gelak sbb pakcik tu dh mkn pon roti tu..hehehehe.....
Gamba dekat.....ye ni temple...kalo korang nak panjat2 kat temple tu pon boleh..sape minat photografi leh je..tp kene bayar..murah je.....ye ni temple..tp x de la suruh ko sembahyang dlm temple ni....soh amik2 gamba je....dah kate ni landmark Thailand....Sbnrnye pegi sini bukan nak amik gamba temple wat arun ni...tp tepi2 temple ni mmg tempat jual sourvenir...mmg murah2...murah gile gile....tshirt budak cantik2...tshirt la beg la..ape2 je..sume murah....so sblm balik..habiskan Thai baht kat sini....
Posing seketike.....
pastu terus gerak mkn tengahari kat Sophia Restaurant. Sedap, menu die kalo x silap ade Tom Yam, ayam goreng pandan, telur dadar, kerabu, ikan sweet sour, smbal belacan ngan timun....ok sedap dan selesa restaurant ni...
Lepas makan, group ni ade buat side inspection kat beberape property....mase tu aku dh malas nak turun dah sbb badan dah lemah sgt...demam teruk pulak...aku tgk dlm bas aku yg turun ade la 2-3 orang je..lain sume lepas..yang demam yang batuk...yang tido....bas lg satu ramai yang turun...pastu terus gerak ke airport....Mcm biase, smpai airport, lepas check in, cari port nak lepak terus duduk disatu sudut .....
Tp yg lawaknye...mase tunggu flight tu rase sakit perut lak...mase tu tgh pengang pasport susun2 la konon..pastu gi toilet...dlm hati dh ckp isk simpan dlm beg la...kang tetinggal passport ni dlm toilet naya aku...lepas memerut tu aku nak turun bwh...diorg cek passport lg..mase tu aku sorang..yang lain sume dh turun tunngu kat kusi bwh..mase org tu mintak passport ngan boarding pass...aku pon seluk dlm beg,,,alamak..boleh x de...gelabah sbntr..dada dah dup dap dup dap....boleh x de..aku lupe aku dh masuk dlm beg ke aku pegang...aku rase aku pegang passport tu td..memang nak masukkan dlm beg tp aku masuk toilet..demm...tetinggal dlm toilet...tgk jap ade stengah jap lg......err..i think i lost my passport...or..i left in toilet,,,err,,gelabah sejuk badan...buatnye diorg tinggal kan aku cam ne,..duit ade belen 200 je ni...oh...pastu makwe thai tu senyum..relaks...u check your bag slowly...check2 apenye dh tak de td...aku nak patah balik kat toilet tp toilet tu jauh sikit....argh..die pakse pulak aku bukak beg..aku pon cek lg skali...cari punye cari..sekali...teplingggg...ade passport dlm jacket dlm beg....aaaaaaa...aku jerit..its here......awek yg cek tu pon senyum..aku heppy diorg pon heppy....lepas die tgk passport aku aku pon blah....tq tq...hahahhaha....ok mase tu nak nangis ok..nak balik passport x de....gile ko...

ok..habis jugak entry Bangkok kali ni....ingatkan maalas nak buat.....pade aku gi itinerary yg aku pegi ni ok2 je..x de la best sgt..ade la 2-3 tempat yg best..yg lain mcm safari tu aku x minat...tp pade yg nak pegi Bangkok..aku suggest kalo korang gi dlm 3 hari je..baik amik hotel yg dekat soping2 terutama area pratunam...korang leh gi chatucak, pastu naik river cruise gi wat Arun....mlm gi mambo Show..then ok...setakat soping..jln sendiri pon ok... tapi kalo pegi dlm 4-5 hari..so pegi bangkok dan pattaya...safari aku x suggest sgt sbb pade aku so so je..same mcm korang gi Afamosa je...

3 comments:

LydSunshine said...

Ni yang tak best kalo gi jalan2 tetiba demam ye dok? Tahniah la ye sebab bertuah dpt tgk semua ikan putih. Hahaha.

kikin said...

tu la..bertuah sgt dpt demam di negare orang..hehhehehe

lady scooter said...

syoknya jalan2...tak ape2 ke pakcik yg termakan roti expired tu?he3




 

Copyright 2012 © Design and Edited By KawaiiDyshaStudio